Tuliasedirektiivi ja poliittinen muisti EU-parlamenttivaaleissa

Silloin kun uudesta tuliasedirektiivistä päätettiin, niin Suomen EU-komissaarina oli kokoomustaustainen Jyrki Katainen. En ole huomannut hänen sanoneen eriävää mielipidettä direktiivistä. Suomen Sosialidemokraattisen puolueen Liisa Jaakonsaari kannatti useita kiristyksiä asedirektiiviin IMCO:ssa. Vihreän liiton Heidi Hautala ei ole ymmärtänyt sitä, että tulivoima ja pituus eivät ole selkeitä teknisiä kriteerejä eikä sitä, että sarjatuliaseista itselataaviksi kertatuliaseiksi muunnetut aseet eivät ole ole yleensä helpompia muuntaa sarjatuliaseiksi, kuin vastaavanlaiset alun perinkin vain kertatulitoimisiksi valmistetut aseet.

Käytännössä ns. vasemmistopuolueet ovat kannattaneet usein asedirektiivin ja aselakien kiristämistä, mikä on sikäli kummallista, että aselakien kiristyksistä on enemmän haittaa pienituloisille kuin suurituloisille. Suurituloisimmat voivat kiertää aselakeja esimerkiksi käymällä harrastamassa ampumista ulkomailla. Rahaa saatetaan tarvita myös kotimaassa matkustamiseen ampumaradoille, jotta saadaan vaadittuja harrastuskertoja riittävästi.  Heillä on myös paremmat mahdollisuudet maksaa lupamaksuja ja ostaa uusimpien vaatimusten mukaisia turvakaappeja. Rahalla saa myös oikeusapua aselakiasioita varten.

 

Seuraavat Suomen eurokansanedustajat äänestivät uutta tuliasedirektiiviä vastaan:

Jussi Halla-aho – perussuomalaiset

Pirkko Ruohonen-Lerner – perussuomalaiset

Hannu Takkula – keskusta

Paavo Väyrynen – keskusta (Tällä hetkellä Väyrynen ei ole enää Suomen Keskustan jäsen.)

 

Seuraavat Suomen eurokansanedustajat äänestivät kompromissin puolesta:

Heidi Hautala – vihreät

Liisa Jaakonsaari – SDP

Anneli Jäätteenmäki – keskusta

Miapetra Kumpula-Natri – SDP

Merja Kyllönen – vasemmistoliitto

Sirpa Pietikäinen – kokoomus

Petri Sarvamaa – kokoomus

Nils Torvalds – RKP

Henna Virkkunen – kokoomus

 

Vaikka SDP:llä on jossain määrin asemyönteinenkin ehdokas, niin toivon, etteivät sosialidemokraatit saisi ääniä mm. Liisa Jaakonsaaren tekemisten takia. D’Hondtin menetelmän takia yksittäiselle asemyönteisellekin ehdokkaalle annetut äänet saattavat tukea toisen saman puolueen ehdokkaan kannattamia kiristyksiä.

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu