AaroKustaanheimo

Avoin sähköpostiviesti Tasavallan Presidentille

Herra Tasavallan Presidentti!

Suomi-konepistoolin, niin sanotun Emma-pikakiväärin ja Lahti-Saloranta-pikakiväärin lippaille tarkoitettua poikkeusta ei saatu korjattua eduskuntakäsittelyissä.

Eduskunnan hyväksymän aselakiesitys HE 179/2018 vp:n perusteluissa on sellaista vääräksi osoittamaani tietoa esityksen lakitekstiksi tarkoitetusta osasta, että se ei luvanvaraistaisi kyseisiä niin sanottuja latauslaitteita.

Todellisuudessa sarjatuliasemallien joiden valmistus on aloitettu ennen vuotta 1946 lippaille tarkoitettu kohta sisältää sivulauseen, ”ja joka ei sovi asennettavaksi keskisytytteiseen itselataavaan kertatuliaseeseen tai lippaalliseen kertatuliaseeseen” mikä mitätöisi käytännössä koko poikkeuksen.

Todistusaineistoksi siitä että on olemassa Suomi-konepistoolin, Lahti-Saloranta-pikakiväärin ja Degtjarev DP 27-pikakiväärin lippaita käyttäviä keskisytytteisiä itselataavia kertatuliaseita ja lippaallisia kertatuliaseita esitän seuraavat linkit.

https://www.tnwfirearms.com/product-p/m31s-cplt-0009-bkxx-stxx.html https://www.thefirearmblog.com/blog/2013/10/23/degtyaryov-dp28-semi-auto... http://www.oulunasepaja.fi/muutos21.jpg

https://www.rockislandauction.com/detail/2019/414/tnw-m31-suomi-semiauto... https://forums.gunboards.com/showthread.php?265231-20-Round-Mosin-Nagant...

https://www.sdsguns.com/products/rifles-wiselite-312-73243d8a-cc71-4892-... http://www.aseseppa.fi/index.php/ase/metsaestysaseet/204-l-s-26-itselata...

Vaikka jonkun tietyn sarjatuliasemallin lippaat eivät vielä sopisi asennettavaksi mihinkään itselataavaan tai lippaalliseen kertatuliaseeseen niin sellainen ase on mahdollista valmistaa.

Jos lakiteksti on ristiriidassa lakitekstin perusteluiden kanssa, niin ensisijaisesti sovelletaan lakitekstiä. Tässä asiassa ne ovat poikkeuksellisen yksiselitteisesti ristiriidassa toistensa kanssa.

Pyydän teitä olemaan luottamatta kyseisessä asiassa sisäministeriöön ja Poliisihallitukseen.

Mielestäni hallituspuolueet ovat antaneet vallan kolmijako-opin vastaisesti Poliisihallituksen osallistua ampuma-aselain valmisteluun.

Uuden aselain voimaantulopäivämäärän on syytä olla niin myöhään, että ehditään saada asetukset hyvissä ajoin ennen sitä valmiiksi ja tiedotettua asiasta laajalti.

Edellä mainitsemastani syystä asetukseen tarvitaan sopivia menetelmiä Suomi-konepistoolin rumpulippaiden ja Emman lautaslippaiden toimintakelvottomiksi ja pienikapasiteettisiksi tekemistä varten.

Valitettavasti valtamedia ja valtiovalta näyttävät vakavasti laiminlyöneen asedirektiivi- ja aselakiasiasta tiedottamisen.

Myöskin lakiin olisi syytä tehdä korjauksia ennen kuin sen kuuden kuukauden siirtymäaika päättyy. Todennäköisesti useimmat Suomessa olevista mahdollisesti miljoonista ampuma-aseiden lippaista olisi parasta tehdä toimintakelvottomiksi tai pienikapasiteettisiksi asetuksen sallimilla tavoilla ennen kyseisen siirtymäajan päättymistä, etteivät ne muuttuisi laittomiksi. Koska siirtymäsäädöksissä ei selvästi kuitenkaan lue mahdollisuutta aseiden osiksi luokiteltavien ns. latauslaitteiden lupavapaiksi muuntamiseen, niin se olisi yksiselitteisimmin laillista tehdä ennen lain voimaan tuloa ja siksi asetusten sitä varten olisi hyvä olla valmiina paljon ennen sitä.

Vaikka Suomessa ei ole mitenkään erityisen paljon tuliaseita niin arvelen, että kaikille sallituista esineistä pääsääntöisesti kielletyiksi aseiden osiksi määriteltäviä lippaita on Suomessa henkilöä kohti enemmän kuin missään muussa maassa. Mm. Puolustusvoimat on myynyt noin 1,5-2 miljoonaa lipasta. http://www.suomensotilas.fi/esitys-eun-asedirektiivin-taytantoonpanosta-... https://yle.fi/uutiset/3-10273106 (Tosin epämääräisen ampuma-aseen määritelmän laajennuksen takia laittomien aseiden määrä on epämääräinen.)

Tässä on vielä juttu aselakiasiasta. Eräs henkilö joutuisi suomalaisten virkamiesten tekemän lisäyksen takia mahdollisesti luopumaan tuhansien eurojen arvoisesta harrastusvälineestään saamatta asianmukaista korvausta. http://akusaarelainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/272373-nain-menetan-tuhan...

Mielestäni paras lausunto kyseisestä aselakiesityksestä on Asehistorian liiton lausunto puolustusvaliokunnalle. https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/JulkaisuMetatieto/Documents/EDK-2018-A... Siinä on selitetty miten esitys rikkoisi omaisuuden suojaa.

Olen kirjoittanut tästä aiheesta paljon omalla nimelläni internetiin.

Kirjoituksiani löytyy mm. seuraavista osoitteista.

http://aarokustaanheimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi

http://asepolitiikka.blogspot.com/

https://www.facebook.com/asepolitiikka/

Youtube-kanavani osoite on https://www.youtube.com/channel/UCj9Ol-DuG9xzRJzkKDK94Xw .

Tämä viesti löytyy julkaistuna osoitteesta http://aarokustaanheimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/272476-avoin-sahkoposti... .

Parhain terveisin,

Aaro Kustaanheimo

+358468436279

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Ylipäällikkö, res.kapt, tasavallan presidentti, vanhanliiton koti,uskonto,isänmaa-kokoomuslaisena onkin varmaan oikea osoite sotapyssyperinteen vaalijan huolille,sillä saivathan aikanaan presidentin synnyiseudullakin sota-ja sotapyssyperinteen vaalijat kaupungin rakentamaan omakotitalon hintaisen lasivitriinin kahdelle perinneharrastajien sodan aikaiselle it-tykillekin!

Käyttäjän vauhtivaunu kuva
Antti Karttunen

On lisäksi ongelmallista, että laki määrittelee erikseen lyhyiden aseiden lipaskapasiteetin maksimin 20:neen patruunaan ja pitkien aseiden kapasiteetin 10:neen patruunaan. On kuitenkin useita pitkiä aseita, jotka käyttävät lyhyiden aseiden lippaita. Henkilö voi omistaa sekä lyhyitä aseita ja pitkiä aseita joihin käy samat lippaat, mutta kiinnittämällä laillisen lyhyen aseen lippaan lailliseen pitkään aseeseen, rikkoo lakia.

Muunmuassa seuraavat aseet käyttävät samaa lipasta ja ovat HE 179/2018 mukaan ei-erityisen vaarallisia ampuma-aseita:

Glock 17

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thu...

Ruger PC-9

https://www.armoria.fi/tulossa-ruger-pc-carbine-9x...

Ensimmäinen on lain tarkoittama lyhyt ase, jossa saa olla vetoisuudeltaan 20 patruunan lipas. Toinen on lain tarkoittama pitkä ase, jossa saa olla ainoastaan 10 patruunaa vetävä lipas. Nämä aseet voivat olla yhden urheiluammuntaa harrastavan henkilön luvallisia aseita. Laittamalla Glockin lippaan Rugeriin, henkilö tekee ampuma-aserikoksen. Kuka tätä valvoo ja mitä järkeä asiassa on?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset