AaroKustaanheimo

Avoin viesti kansanedustajille

Hyvät kansanedustajat!

 

Olen entistä epävarmempi siitä olisiko HE 179/2018 vp parasta hyväksyä vai hylätä. Joka tapauksessa esityksen voimaantulopäivämäärän on syytä olla niin myöhään, että ehditään saada asetukset ennen sitä valmiiksi ja tiedotettua asiasta laajalti. Valitettavasti valtamedia ja valtiovalta näyttää vakavasti laiminlyöneen asedirektiivi- ja aselakiasiasta tiedottamisen. Myöskin lakiin olisi mahdollisesti syytä tehdä korjauksia ennen kuin sen kuuden kuukauden siirtymäaika päättyy. Todennäköisesti useimmat mahdollisesti miljoonista ampuma-aseiden lippaista olisi parasta tehdä toimintakelvottomiksi tai pienikapasiteettisiksi asetuksen sallimilla tavoilla ennen kuuden kuukauden siirtymäajan päättymistä, etteivät ne muuttuisi laittomiksi.

Muistutan siitä, että sivulause ”ja joka ei sovi asennettavaksi keskisytytteiseen itselataavaan kertatuliaseeseen tai lippaalliseen kertatuliaseeseen” mitätöisi niin sanotun 1946-poikkeuksen.

Jos kyseistä poikkeusta ei saada korjattua, niin suosittelen myös Suomi-konepistoolin, Degtjarev DP 27-pikakiväärin ja Lahti-Saloranta-pikakiväärin lippaiden tekemistä toimintakelvottomiksi tai pienikapasiteettisiksi asetuksen sallimilla tavoilla.

Ehdotan siksi seuraavanalaista lisäystä lakitekstiin. ”Sarjatuliasemallin jonka valmistus on aloitettu ennen vuotta 1946 latauslaitteen ei katsota sopivan keskisytytteiseen itselataavaan kertatuliaseeseen tai lippaalliseen kertatuliaseeseen, jos sitä hallussa pitävällä ei ole hallussa sellaista asetta ja sellaiset aseet ovat Suomessa harvinaisia.”

Todistusaineistoksi siitä että on Suomi-konepistoolin, Lahti-Saloranta-pikakiväärin ja ns. Emma-pikakiväärin lippaita käyttäviä keskisytytteisiä itselataavia kertatuliaseita ja lippaallisia kertatuliaseita esitän seuraavat linkit.

https://www.thefirearmblog.com/blog/2013/10/23/degtyaryov-dp28-semi-auto-versions-sale/ http://www.oulunasepaja.fi/muutos21.jpg https://www.rockislandauction.com/detail/2019/414/tnw-m31-suomi-semiautomatic-rifle https://forums.gunboards.com/showthread.php?265231-20-Round-Mosin-Nagant-Fabrication-Plan-Review https://www.sdsguns.com/products/rifles-wiselite-312-73243d8a-cc71-4892-a923-4d755956e04a

Siksi esityksen perusteluissa olevaa väitettä, ettei se luvanvaraistaisi kyseisiä lippaita voi pitää vääränä.

 Ehdotan seuraavan lauseen kopioimista ja liittämistä esityksen perusteluista itse lakitekstiin. ”Latauslaitteeksi ei katsota patruunavyötä, jos siihen ei kuulu syöttölaitetta tai -koneistoa tai muuta laitetta, jonka avulla patruunat syötetään ampuma-aseeseen.”

Ehdotan seuraavanlaista lisäystä siirtymäsäädöksiin.

"Se joka on hankkinut ennen tämän lain voimaantuloa aseen osaksi katsottavan latauslaitteen voi muuntaa sen kuuden kuukauden kuluessa sellaiseksi, että sitä ei katsota aseen osaksi." Tällainen lisäys selventäisi sitä, että lippaita saisi tehdä siirtymäajan kuluessa toimintakelvottomiksi tai pienikapasiteettisiksi.

Lisää muokkausehdotuksiani löytyy mm. osoitteista http://aarokustaanheimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269921-muokkausehdotuks... ja http://aarokustaanheimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/267656-muutosehdotuksia... .

Jos äänestätte esityksen puolesta, niin toivottavasti täsmennätte, että kannatatteko varsinaisesti esitystä vai äänestättekö sen puolesta, vaikka olette sitä vastaan siksi, että on perusteltua pelätä seuraavan hallituksen laittavan direktiivin täytäntöön oleellisesti huonommalla lailla.  

Olen itse epävarma olisiko esitys parasta hyväksyä vai hylätä. Käytännössä pidän merkittävinä parannuksina seuraavia hallintovaliokunnan lisäyksiä toimintakelvottomia lippaita koskevaan kohtaan.

"tai jonka kapasiteetti on pysyvästi rajoitettu edellä 2 momentissa mainittua kapasiteettia pienemmäksi"

"tai kapasiteetti pysyvästi rajoitetuksi"

Myöskään asetusluonnos ns. latauslaitteiden toimintakelvottomiksi tekemisestä ei näytä niin huonolta, kuin olen pelännyt. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan tiedä asetuksen lopullista muotoa.

Osoitteessa https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfZUEnL0cka1G1Mq0f-l29KC6Z5QcOe... on Firearms United - Finlandin vaalitentti.

Suosittelen seuraamaan Tšekin kanteen tuliasedirektiiviä vastaan käsittelyä EU-tuomioistuimessa. Jos sen läpi meneminen on todennäköistä, niin HE 179/2018 vp olisi ehkä parasta hylätä.

Paras suomenkielinen tieto kyseisestä kanteesta löytyy Firearms United - Finlandin sivuilta osoitteesta https://www.facebook.com/FirearmsUnitedFinland/ .

Tässä on kuitenkin tapahtumassa monta asiaa samaan aikaan ja realistisen kokonaiskuvan muodostaminen on vaikeaa.

Oma vaalitenttini on osoitteessa http://aarokustaanheimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/271628-aaro-kustaanheim... .'

Lisätietoja löytyy mm. seuraavista osoitteista

https://sahs.fi/

https://www.facebook.com/asepolitiikka/

http://asehistorianliitto.fi/

https://asepolitiikka.blogspot.com/

 

Tämä viesti löytyy julkaistuna osoitteesta http://aarokustaanheimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/271649-avoin-viesti-kansanedustajille .

 

Parhain terveisin,

 

Aaro Kustaanheimo

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset