AaroKustaanheimo

Aaro Kustaanheimon eduskunta- ja EU-parlamenttivaalitentti

Tämä vaalitentti ei edusta kenenkään toisen henkilön tai järjestön linjaa. Kaikkiin kysymyksiin ei tarvitse vastata. Pyydän ehdokkaita vastaamaan niihin julkisesti omalla nimellään tämän blogin kommenttipalstalle, Asepolitiikka-blogini kommenttipalstalle osoitteessa https://asepolitiikka.blogspot.com/ , Facebookissa tai Twitterissä. Vastauksia voi lähettää sähköpostiviesteinä, joihin on selvästi kirjoittettu, että ne saa julkaista osoitteeseen aarokustaa@gmail.com . Suosittelen kirjoittamaan vastauksiin sen kysymyksen numeron, johon vastaus on tarkoitettu.

1. Onko mielestänne hyväksyttävää, että Suomessa lakiesityksiä valmistellaan anonyyminä ja salaisena virkamiestyönä?

2. Olisiko parempi valmistella lakiesitykset aina alusta lähtien kaikille avoimella julkisella keskustelulla?

3. Mitä mieltä olisitte sellaisesta järjestelmästä, jossa lakiesitykset kirjoittavien virkamiesten olisi kirjoitettava ne julkisesti omalla nimellään ja kansalaisilla olisi mahdollisuus äänestää heidät pois lainvalmistelutyöstä miinusäänillä?

4. Onko mielestänne EU-direktiivejä täytäntöön laittaessa tärkeää noudattaa niiden tarkoitusta vai kirjainta vai kumpaakin?

5. Onko hyväksyttävää säätää sellaisia lakeja, joiden mukaan laillisista teoista tai laiminlyönneistä voi olla rangaistuksenomaisia seuraamuksia? (Esimerkiksi uusi tuliasedirektiivi sallisi sellaisen lain, jossa tiettyjen lippaiden hallussapito olisi kaikille laillista, mutta siitä olisi kuitenkin säädettynä hallinto-oikeudellinen aseluvan menettämisseuraamus osalle tiettyjen aseiden lupien haltijoille. Sen sijaan se että se olisi laitonta ja myös ampuma-aserikos olisi ns. suomilisää. Ampuma-aserikoksesta voi saada jopa kaksi vuotta vankeutta.)

6. Onko teot oltava mielestänne lain edessä luokiteltavissa aina joko laillisiin tekoihin tai rangaistaviin rikoksiin?

7.Kannatatteko EU- ja Schengen-jäsenyyttä? (EU-direktiivit koskevat myös Schengen-maita)

8. Onko mielestänne hyväksyttävää, että EU-parlamentti voi hyväksyä vain EU-komission ja EU-neuvoston hyväksymiä direktiivejä? (EU-komissaareja ja EU-neuvoston jäseniä ei valita vapailla vaaleilla, vaikka heillä on mainitsemastani syystä suuri valta päättää direktiivien sisällöstä)

9. Onko järjestelmä, jossa EU yrittää yhtenäistää lainsäädäntöä epämääräisiä ohjeita sisältävillä direktiiveillä, joiden täytäntöön laittamisen muodosta annetaan virkamiesten päättää, mielestänne hyvä?

10. Mitkä seuraavista asioista ovat mielestänne uhrittomia rikoksia, jos ne katsotaan laissa rikoksiksi? (On suotavaa vastata perustellen tarkemmin, mutta pelkkä kyllä, ei tai "riippuu tapauksesta" on parempi, kuin olla vastaamatta ollenkaan. Käytännössä vastauksessa voi olla vain numero 9. ja luettelo asioista, joita pitäisi pääsäntöisesti uhrittomina rikoksina, jos ne olisivat rikoksia. Muitakin esimerkkejä sellaisista saa lisätä)    

Pienikapasiteettisen ampuma-aseen lippaan hallussapito

Ampuma-aseen hallussapito

Teräaseen kantaminen yleisellä paikalla

Normaali- tai suurikapasiteettisen ampuma-aseen lippaan hallussapito 

Niin sanotun deaktivoidun ampuma-aseen hallussapito Kannabiksen käyttö

Ns. kovien huumeiden käyttö

Homoseksi

Heteroseksi

Vapaaehtoinen prostituutio

Vapaaehtoinen sadomasokistinen seksi

Roskisdyykkaus

Lääkekasvien kasvatus omaan käyttöön

Huumekasvien ja huumesienten kasvatus omaan käyttöön

Pontikan keitto omaan käyttöön

Naamioituneena esiintyminen yleisellä paikalla

Sellaisten vanhojen tekijänoikeuksilla suojattujen teosten kopiointi, joita ei ole saatavilla mistään laillisesti

Ampumaharrastus ja ampumaurheilu

Räjähteiden valmistamisen ja räjäyttelyn harrastaminen niin, ettei siitä ole vaaraa eikä häiriötä kenellekään

Urheiluautoilu

Ilmailu-urheilu

Muun ampumiseen soveltuvan esineen, kuin tuliaseen hallussapito

Islamista luopuminen

Kristinuskosta luopuminen

Ateismista tai agnostismista luopuminen

Reseptilääkkeiden hankinta ja käyttö ilman reseptiä

Historiallisten sotataitojen harjoittelun harrastaminen

Nykyajan sotataitojen harjoittelun harrastaminen

Historiallisten rikosten larppaaminen

Uhkapeli

Hevosurheilu

Airsoft

Paintball

Veronkierto

Kehonmuokkausoperaatioiden tekeminen tai teettäminen itselle

Itseä häiritsevän seksuaalivietin poistaminen käyttämällä anaphrodisiaceja ( https://en.wikipedia.org/wiki/Anaphrodisiac )

Ilotulitteiden käyttö

11. Onko mielestänne yleensäkään hyväksyttävää säätää uhrittomia tekoja tai laiminlyöntejä rikoksiksi? (Tarkoitan tässä sellaisia tekoja, jotka eivät ole tällä hetkellä rikoksia)

12. Onko mielestänne tärkeää laillistaa tällä hetkellä uhrittomina rikoksina olevia tekoja?

13. Kannatatteko sellaista, että pedofiilit voisivat saada apua itseä häiritsevän seksuaalisuuden poistamiseen ilman, että heidän tarvitsisi taipumustaan tunnustaa kenellekään?

14. Onko pelkistä ampuma-aseen lippaista helppo koota toimivia ampuma-aseita?

15. Tiedätkö mitä eroa on termeissä kriminalisointi, illegalisointi, laillistaminen ja depenaltisointi?

16. Mikä on mielestänne merkittävin syy tällä hetkellä tapahtuvaan massasukupuuttoaaltoon?

Väestönkasvu

Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos

Kapitalistinen talousjärjestelmä

Jokin muu, mikä?

17. Mitä mieltä olette seuraavista ehdotuksistani väestönkasvun estämiseen?

Tehdään mielipidetiedusteluita Afrikassa, joissa kysyttäisiin ihmisiltä miksi te teette niin paljon lapsia. Jotta ongelma voitaisiin ratkaista, niin olisi syytä tietää asiasta paremmin.

Maksetaan väestönkasvusta kärsivissä maissa asuville nuorille naisille esimerkiksi 30 euroa kuukaudessa siitä, että eivät ole raskaana.

Opetetaan kurjuudessa eläville afrikkalaisille, että ei pitäisi tehdä lapsia kurjaan maailmaan. Vaaditaan pakkoavioliittojen ja alaikäisten avioliittojen kieltoa Afrikkaan.

Perustetaan sellaisia itsenäisiä valtioita, joissa lastenteko on kokonaan kielletty. Ne voisivat olla vain miehille tai vain naisille avoimia tai niissä estettäisiin lisääntyminen esimerkiksi asettamalla pääsyvaatimukseksi sterilisaatio.

Tarjotaan seksuaalivietin poistavia tai sitä oleellisesti heikentäviä aineita. Kemiallisesti avustettu pidättyvyys saattaisi kelvata ehkäisymenetelmäksi joillekin sellaisille henkilöille, jotka eivät uskonnollisista syistä halua tavallisia ehkäisyvälineitä käyttää.

Sellainen ehkäisy eroaisi tavallisista menetelmistä siinä, että se ei irrottaisi seksuaalista mielihyvää lisääntymisestä, jolloin se ei käsitykseni mukaan olisi esimerkiksi katolisen kirkon opin vastaista.    

18. Mitä mieltä olette EU-parlamentin hyväksymästä tekijänoikeusdirektiivistä ja onko yksityishenkilöiden sananvapaus teille tärkeämpää, kuin tekijöiden taloudelliset oikeudet teoksiinsa?  (Sosiaalisen median alustojen velvollisuus tarkistaa, että yksityishenkilöiden niihin laittamat teokset saa niissä julkaista saattaa kaventaa sananvapautta esimerkiksi Youtubessa.)

19. Kuinka tärkeänä pidätte ihmisen aiheuttaman lajikadon estämistä?

 

Muokattu viimeksi 19.5.2019.

 

Kysymys 15. oli aikaisemmin muodossa: "15. Tiedätkö mitä eroa on termeissä kriminalisointi, illegalisointi, laillistaminen ja depenaltisointi?".

 

Kysymys 18. oli aikaisemmin muodossa: "18. Mitä mieltä olette valmisteilla olevasta EU:n tekijänoikeusdirektiivistä ja onko yksityishenkilöiden sananvapaus teille tärkeämpää, kuin tekijöiden taloudelliset oikeudet teoksiinsa?  (Sosiaalisen median alustojen velvollisuus tarkistaa, että yksityishenkilöiden niihin laittamat teokset saa niissä julkaista saattaa kaventaa sananvapautta esimerkiksi Youtubessa.)".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

1. EI

2. Lakiesitykset tulee valmistella aina alusta lähtien kaikille avoimella julkisella keskustelulla. POliitikot valmistavat tietysti lait, mutta sen pitää olla avointa ja kansalaisia on kuunneltava.

3. Mitä mieltä olisitte sellaisesta järjestelmästä, jossa lakiesitykset kirjoittavien virkamiesten olisi kirjoitettava ne julkisesti omalla nimellään ja kansalaisilla olisi mahdollisuus äänestää heidät pois lainvalmistelutyöstä miinusäänillä? Kuulostaa mutkikkaalta.

4. Onko mielestänne EU-direktiivejä täytäntöön laittaessa tärkeää noudattaa niiden tarkoitusta vai kirjainta vai kumpaakin? Pitemmällä aikavälillä on tietysti tärkeintä että tarkoitus toteutuu eli voidaan joutua direktiiviä säätämään lisää, jos ei tarkoitus ei ala toteutua.

6. Onko teot oltava mielestänne lain edessä luokiteltavissa aina joko laillisiin tekoihin tai rangaistaviin rikoksiin? Ei sen tarvitse olla noin kategorista.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

10. Jossain määrin uhrillisilta tuntuvat vain Uhkapeli, Veronkierto, Ilotulitteiden käyttö, erityisesti veronkierto.

11. Osa voi olla rikoksia. Ero ei ole täysin selvä.

12. Sanoisin, että uhrittomia rikoksia ei pääasiassa ole kovin järkevää pitää rikoksina, koska oon tärkeämpää tutkia uhrillisia rikoksia ja rangaista niistä. Jos jostain toiminnasta on haittaa tekijälle itselleen, hänelle pitää olla tarjolla sosiaalista apua, jos hän sitä haluaa.

13. Mitä tarkoitat itseä häiritsevän seksuaalisuuden poistamisella? Tietenkään rikosaikeita ei tarvitse kellekään kertoa, jos kuitenkin pidättäytyy niitä toteuttamasta. On eri asia, jos on varma, että ilman apua ei pysy kaidalla tiellä.

15. Depenaltisointi viittaa rangaistavuuden poistoon teosta, kriminalisointi rangaistuksen säätämiseen. Samoin illegallisointi on laillistamisen vastakohta. Siinä ei oteta kantaa rangaistavuuteen vain laillisuuteen.

16. Tärkeä tekijä on ihmisen kokonaisvaikutus: erilaiset luontotyypit ja elinympäristöt häviävät. Kaikki tekijät yhdessä. Lajikatoa pitää erityisesti yrittää estää.

17. Koulutus, terveydenhuolto, riittävä elintaso ja valistus ovat tunnetusti tehokkaimmat keinot väestönkasvun hillitsemiseksi. Muitakin porkkanoita voi harkita.

18. Ikävä päätös.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Kiitos vastauksista! Kysymyksestä 13.: Itseä häiritsevän seksuaalisuuden poistamisella tarkoitan esimerkiksi kemiallista kastraatiota siihen soveltuvilla aineilla. Käytännössä sellaisia lääkeaineita on tällä hetkellä erittäin vaikeaa saada laillisesti. Jos niitä saisi ilman reseptiä tai reseptillä ilmoittaen vain, että kärsii itseä häiritsevästä seksuaalivietistä kertomatta tarkemmin minkälaisesta, niin sellaisten käytön aloittamiskynnys olisi paljon matalampi. Valitettavasti mediassa ja arkikielessä sanaa pedofiili on väärinkäytetty lapsiseksinharjoittajan synonyyminä. Mm. siksi lainkuuliaistenkin pedofiilien kynnys hakea tarvitsemaansa apua saattaa olla liian korkea.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset