AaroKustaanheimo

Lainvalmistelu, vallan kolmijako-oppi ja virkamiesvalta

Mielestäni lainvalmisteluvalta on yksi lainsäädäntövallan osa-alue. Suomalaisessa järjestelmässä näyttää minusta siksi olevan lainsäädäntövaltaa sellaisilla henkilöillä ja tahoilla, joilla kuuluisi vallan kolmijako-opin mukaan olla vain toimeenpanovaltaa.

Seuraavana on ehdotuksiani lainsäädäntövallan ja toimeenpanovallan erottamiseen.

Lakiesitysten valmistelutyö avoimeksi ettei toimeenpanovaltaa käyttävillä tahoilla ja henkilöillä olisi erivapautta saada etukäteen tietoa lakiesitysten sisällöstä.

Sisäministeriö hajotettaisiin erilliseen lainvalmistelulaitokseen ja toimeenpanovaltaa käyttävään laitokseen. Ehdotan että kyseisten laitosten yhteydenpidon olisi oltava avointa ja kaikkien niiden toisilleen lähettämien viestien olisi oltava julkisia.

Poliisihallitukselta poistettaisiin erivapaus osallistua lainvalmisteluun ja se määrättäisiin vain toimeenpanovaltaa käyttävän laitoksen alaiseksi.

Ministerien käskyjen lakiesitysten valmistelijoille edellytettäisiin olevan aina julkisia.

Lakiesitykset kirjoittavia virkamiehiä vaadittaisiin kirjoittamaan ne omalla nimellään ja kansalaisille annettaisiin mahdollisuus äänestää heidät miinusäänillä pois tehtävästään. Jonkun tietyn määrän miinusääniä saaneet virkamiehet siirrettäisiin sellaisiin tehtäviin, joissa he eivät pääsisi käyttämään lainvalmisteluvaltaa.

Käsitykseni mukaan kaikille avoimella julkisella keskustelulla voitaisiin ainakin periaatteessa valmistella laadukkaampia lakiesityksiä kuin salaisella virkamiestyöllä.

Toivon että nämä asiat tulisivat vaaliteemaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset