AaroKustaanheimo

Lyhyt juridiikan opas

Illegalisointi tarkoittaa teon tai laiminlyönnin säätämistä laissa kielletyksi. Illegalisointi ei aina ole kriminalisointia.

Kriminalisointi tarkoittaa teon tai laiminlyönnin säätämistä laissa kielletyksi ja rangaistavaksi rikokseksi. Kriminalisointi on aina myös illegalisointia.

Depenaltisointi on sitä, että säädetään että pääsääntöisesti rangaistavasta rikoksesta ei tietyssä erityistapauksessa rangaista.

Legalisointi eli laillistaminen tarkoittaa teon tai laiminlyönnin säätämistä lailliseksi eikä ainoastaan sitä että siitä ei rangaistaisi.

Rikos on laiton teko tai laiminlyönti, josta laki määrää rangaistuksen. Rikoksiksi saatetaan katsoa myös niin sanotut rikokset ihmisyyttä vastaan, vaikka niitä ei olisi ollut tekohetkellä säädettynä rikoksiksi tai edes laittomiksi.

Kaikki laittomat teot eivät ole rikoksia. Lainsäätäjille ei ole esimerkiksi Suomessa säädetty rikokseksi perustuslain rikkomista, vaikka se on käsitykseni mukaan laitonta.

Laki voi määrätä myös laillisista teoista ja laiminlyönneistä rangaistuksenomaisia seuraamuksia. Niitä voivat olla esimerkiksi viivästyskorot, suhteettoman pitkä siviilipalvelusaika verrattuna tavanomaiseen asepalvelusaikaan, haittaverot, hallinto-oikeudelliset aselupien peruutukset, maksuhäiriömerkinnät ja virasta erottamiset. Sellaisten säätäminen ei ole kriminalisointia.

Uuden ampuma-asedirektiivin lopullinen teksti ei vaadi normaalikapasiteettisten lippaiden hallussapidon säätämistä rikokseksi eikä edes laittomaksi. Siksi se sallisi lain jossa kyseisten lippaiden hallussapito olisi edelleen kaikille laillista, mutta siitä olisi kuitenkin säädettynä seuraavanlainen hallinto-oikeudellinen aselupien menettämisseuraamus.

”Jäsenvaltioiden on varmistettava, että B luokkaan kuuluvan ampuma-aseen hankinta- ja hallussapitolupa peruutetaan, jos havaitaan, että henkilöllä, jolle mainittu lupa on myönnetty, on hallussaan latauslaite, joka sopii asennettavaksi keskisytytteisiin itselataaviin kertatuliaseisiin tai lippaallisiin kertatuliaseisiin ja jonka

a) kapasiteetti on yli 20 patruunaa; tai

b) kapasiteetti on yli 10 patruunaa, jos kyse on pitkistä ampuma-aseista, paitsi jos kyseiselle henkilölle on myönnetty lupa 6 artiklan mukaisesti tai hänelle on myönnetty lupa, joka on vahvistettu tai uudistettu taikka jota on jatkettu 7 artiklan 4 a kohdan mukaisesti.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Jassoo... Eli kun kansan syvät rivit vaativat, että rikollisuus pitäisi kriminalisoida, niin mitä se tarkkaan ottaen tarkoittaa?

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

On mahdollista säätää rikoksiksi tekoja, jotka ovat jo säädettyinä rikoksiksi. En pidä sellaista kuitenkaan yleensä hyödyllisenä. Myös rikoksista laissa säädettäviä rangaistuksia voidaan muuttaa ankarammiksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset