AaroKustaanheimo

Tuliasedirektiivi ja Suomen laki 2

Julkaisin uudelleen tämän 17.11.2017 15:42 julkaisemani kirjoituksen.

 

Jos olen oikein ymmärtänyt niin uusi direktiivi ei vaadi niin sanottujen latauslaitteiden hallussapidon määrittelemistä rikokseksi, eikä de jure laittomaksi. Se vaatii kuitenkin B-kategorian aseiden lupien peruuttamista jos luvanhaltijalta löytyy hallusta suurikapasiteettinen lipas, eikä hän kuulu poikkeuksen piiriin. C-kategorian aseiden lupia ei tarvitse peruuttaa. Ehkä voisi vain lisätä B-kategorian aseiden lupiin ehdon, että jos luvanhaltijalta löytyy suurikapasiteettinen syöttölaite eikä hänellä ole poikkeuslupaa on lupa peruutettava. Suomessa ei ole yleensä perinteisesti laissa säädetty rangaistuksenomaisia seuraamuksia laillisista teoista tai laiminlyönneistä, mutta mielestäni tässä asiassa olisi kuitenkin parempi tehdä niin. Aseiden omistajalle saattaa olla suuri merkitys sillä, että häntä ei määritellä lippaiden hallussapidon perusteella rikolliseksi tai lainrikkojaksi, vaikka hän joutuisi hankkimaan uudet aseluvat B-kategorian aseisiin.

Käsitykseni mukaan lipasrajoitukset voidaan suurelta osin kiertää Suomen laissa seuraavanlaisin päällekkäisin keinoin.

Kaikki Suomen kansalaiset määritellään maanpuolustuspoikkeuksen piiriin. Määritellään suppeampi reserviläispoikkeus. Lippaan osat irti toisistaan eivät ole lipas. Lippaan rajoittamiseen pienikapasiteettiseksi riittää rajoittimen asentaminen lippaan sisään, niin kuin nytkin riittää metsästyksessä. Urheilupoikkeus säädetään ampumaurheilijoille. Ei vaadittaisi lupaa ennen lain voimaantuloa hankittujen lippaiden hallussapitoon jos ei ole B-kategorian aseiden lupia. Myönnetään keräilyperusteella poikkeuslupia lippaiden hankkimiseen. Sen jälkeen, kun aseiden omistajalta on peruutettu luvat voitaisiin antaa hänen myydä aseensa esimerkiksi aseliikkeelle ja sitten luopua lippaistaan, purkaa ne osiinsa, muuntaa ne pienikapasiteettisiksi tai hankkia poikkeuslupa. Sitten hänen voitaisiin antaa hankkia uudet luvat ja ostaa aseet takaisin itselleen.

Kun laissa olisi määritelty päällekkäisiä kiertämiskeinoja niin voidaan soveltaa toisia jos toiset esimerkiksi laaja maanpuolustuspoikkeus ei käy Euroopan unionille. Urheilupoikkeus saattaa olla tarpeen ampumaharrastajille, jotka kuljettavat aseita ja lippaita ulkomaille, vaikka he saisivat pitää niitä Suomessa maanpuolustuspoikkeuksen perusteella. Olisi mielestäni tärkeää saada uusi laki kirjoitettua siten, että se kieltäisi mahdollisimman vähän sellaista mikä ei ole koskaan ennenkään ollut kiellettyä. Lippaiden luvittaminen tai pois kerääminen tulisi kalliiksi. Lain valmistelusta ei ole vielä kerrottu julkisesti kovinkaan paljon. Itse pelkään, että EU-direktiivin nimissä kielletään enemmän kuin mitä tarvitsee.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset